De belangrijkste aandachtspunten bij een camper verzekeren

Er zijn bijzonder veel mensen die tijdens hun leven op een zeker ogenblik een camper kopen. Het moet dan ook gezegd dat een camper een ongelofelijk gevoel van vrijheid weet te realiseren. In principe kan je gaan en staan waar je maar wil. Bovendien is het zo dat een camper eigenlijk ook een vrij voordelige manier is van reizen. Eenmaal je ervoor hebt gekozen om een camper aan te schaffen moet je er ook rekening mee houden dat deze dient te worden verzekerd. In de basis is een camper  verzekeren eigenlijk vrijwel hetzelfde als het afsluiten van een gewone autoverzekering. Echter zijn er ook nog een aantal bijkomende dekkingen waar je aandacht aan moet schenken. De belangrijkste aandachtspunten bij een camperverzekering afsluiten ontdek je hieronder.

1.) Met welk doel heb je een camper aangekocht?

Een camper verzekeren doe je in de praktijk niet zonder eerst even goed na te denken over de reden waarom je ervoor hebt gekozen om een dergelijke camper aan te schaffen. In de praktijk is het namelijk perfect mogelijk dat deze reden sterk uiteenlopend kan zijn. Dit betekent dan concreet dat er bijvoorbeeld voor gekozen kan zijn omdat de personen in kwestie graag daguitstappen maken en onderweg graag alles bij de hand hebben. Daarnaast is het echter eveneens mogelijk dat ervoor werd gekozen om een camper aan te schaffen om er verre reizen mee te ondernemen. Het kan allemaal.

De reden waarom bovenstaande relevant is, is omdat voor verschillende camperverzekeringen geldt dat er bepaalde, vrij beperkte voorwaarden aan verbonden zijn. Dit betekent concreet dat je bijvoorbeeld slechts een beperkte periode achtereenvolgens in het buitenland mag verblijven. Is er sprake van een langere periode? Dan heeft dat als gevolg dat je bijvoorbeeld niet meer (volledig) verzekerd kan zijn. In ieder geval, voordat je overgaat tot een camper verzekeren is het in de praktijk altijd een absolute aanrader om even goed stil te blijven staan bij de reden waarom je ervoor hebt gekozen om de camper aan te schaffen in de eerste plaats.

2.) Waar moet jouw camperverzekering aan voldoen?

In de inleiding van deze pagina hebben we reeds aangehaald dat een camperverzekering in de basis eigenlijk een standaard autoverzekering is. Dat betekent dat er in eerste instantie een keuze moet worden gemaakt tussen de drie verschillende standaard verzekeringen waar je een keuze uit kan maken. Wanneer je dat doet zal je merken dat bijvoorbeeld de WA-verzekering de meest voordelige keuze is, maar ook degene die je de meest beperkte dekking voorziet. Een camper verzekeren door middel van een wat meer uitgebreide verzekering is dan doorgaans ook aangeraden. Je moet er op dit vlak wel rekening mee houden dat een uitgebreidere verzekering ook een hogere kostprijs met zich meebrengt. Echter spreekt het voor zich dat je met je camper geen risico’s zal willen nemen.

Wanneer je de basisverzekering voor je camper hebt uitgekozen spreekt het voor zich dat er ook nog verder moet worden gekeken. Het is namelijk logisch dat enkel en alleen een dergelijke verzekering afsluiten niet voldoende is. Wanneer je van plan bent om er met je camper op uit te trekken moet je er in de praktijk dan ook rekening mee houden dat je bijvoorbeeld moet nadenken over het gebied dat je wil gaan bezoeken. Ligt deze namelijk binnen of buiten Europa en wordt er daarvoor een dekking voorzien of niet? Dat is echter nog niet alles. Daarnaast geldt bij een camper verzekeren bijvoorbeeld ook vaak dat er sprake is van een kilometerbeperking. Raadpleeg dan ook altijd grondig hoeveel kilometer je op jaarbasis met jouw camper standaard mag rijden.

3.) Extra dekkingen om rekening mee te houden bij je camper verzekeren

Ga je een camper verzekeren? Dan heeft de bovenstaande informatie ondertussen duidelijk gemaakt dat er een keuze dient te worden gemaakt uit tal van verschillende mogelijkheden. Dat is echter niet alles. Zelfs wanneer je voor de standaard verzekeringen een keuze hebt gemaakt is er nog sprake van een aantal extra dekkingen waar je ook bij stil zal moeten blijven staan. Het gaat hierbij dan onder meer om het feit of je bijvoorbeeld over een aparte reisverzekering moet beschikken of niet. Hou er immers rekening mee dat een standaard camperverzekering slechts dekking voorziet voor je camper en dus uiteraard niet voor jouzelf als bestuurder of als passagier. Dat is reeds een goede tip.

Naast bovenstaande is het eveneens zo dat je bij een camper verzekeren een extra dekking kan overwegen voor inzittenden van het voertuig. Deze verzekering is in de praktijk absoluut niet verplicht, integendeel. Wel is het zo dat ze een passende bescherming biedt voor niet alleen de bestuurder van de camper, maar ook voor de andere inzittenden. Denk hierbij niet alleen aan medische kosten, maar ook aan bijvoorbeeld de kosten die moeten worden betaald voor de bagage evenals voor de kleding. Eventueel kan je het afsluiten van deze extra dekking dan ook overwegen.

4.) Moet de inboedel van je camper worden verzekerd of niet?

Bij een camper verzekeren kan het in de praktijk eveneens sterk aangeraden zijn om aandacht te besteden aan de inboedel die erin terug te vinden is. Voor heel wat mensen geldt tegenwoordig nog altijd dat ze denken dat de inboedel van hun camper standaard mee is verzekerd door de vaste inboedelverzekering waarover ze beschikken. Dat is niet correct. Voor deze verzekering geldt namelijk dat ze alleen maar de inboedel dekt die daadwerkelijk in de woning is terug te vinden.

Bovenstaande betekent zeker niet dat de inboedel in een camper niet kan worden gedekt, integendeel. Daarvoor kan je een zogenaamde buitenhuisdekking afsluiten. Bij een camper verzekeren is dit wel een belangrijk aandachtspunt. Voor ongelofelijk veel mensen geldt namelijk dat ze best heel wat waardevolle inboedel in hun camper meenemen. Dat is geen probleem, zolang je maar beseft dat deze inboedel dus standaard niet is verzekerd tegen schade of diefstal. Hou er ook rekening mee dat de premie die je voor een buitenhuisdekking moet betalen afhankelijk is van de waarde van de inboedel evenals van de manier waarop er gebruik van wordt gemaakt. Doorgaans brengt deze extra dekking dan ook een vrij aanzienlijke meerprijs met zich mee voor je verzekering.