Wat is een psycholoog GZ

Sinds de jaren 1994 is de titel van psycholoog niet meer beschermd. Zo mag iedereen zich een psycholoog noemen, terwijl ze geen opleiding hebben afgerond. Echter, moet er toch onderscheid zijn tussen een normale psycholoog en een psycholoog met een universitaire achtergrond. Daarom heeft het Nederlands instituut voor Psychologen besloten om de titel ‘Psycholoog NIP’ toe te voegen. Dit betekent dat je minimaal een 4-jarige universitaire opleiding hebt gevolgd en ook behaald hebt. Daarnaast moet je een jaar al werkervaring hebben binnen het vakgebied en kun je op deze manier jezelf inschrijven in het BIG-register. Echter, heb je nog een hogere titel en is dit de titel ‘psycholoog GZ’, deze titel is de hoogste titel in psychologie. Maar wanneer kun je jezelf psycholoog GZ noemen? En wat kan deze psycholoog GZ allemaal? In dit artikel gaan we je daar meer over vertellen.

Wanneer kun je jezelf psycholoog GZ noemen?

Voordat we beginnen over wanneer je jezelf een psycholoog GZ kan noemen, is het handig om de betekenis te kennen. GZ staat namelijk voor gezondheidszorg en een psycholoog GZ heeft hiervoor een aanvullende universitaire opleiding gevolgd van 2 jaar. Deze psycholoog heeft zich op die manier gespecialiseerd in de behandeling van verschillende psychische klachten. Deze klachten zijn onder andere depressie, angststoornissen en verslavingen. Een Gz-psycholoog kan werkzaam zijn in een kliniek, maar ook als zelfstandige aan het werk zijn. Het is wel van belang dat je jezelf alleen psycholoog GZ kan noemen als je de universitaire opleiding gevolgd hebt van 2 jaar.

Wanneer deze psycholoog inschakelen

Zoals je eerder hebt gelezen is een Gz-psycholoog ervaren in het behandelen van mensen met psychische klachten. Heb je een burn-out en kun je hierdoor niet meer goed werken en ben je hierdoor veel thuis? Dan kan het verstandig zijn om een Gz-psycholoog in te schakelen die je hiermee kunt helpen. Door een cognitieve gedragstherapie kan de psycholoog precies zien wat er verkeerd is. Juist door bepaalde vragen te stellen, kan psycholoog ervoor zorgen dat je meer bewust wordt. Een psycholoog heeft vaak niet de oplossing voor je, maar deze moet je vanuit binnen zoeken. De psycholoog helpt je hierbij door deze vragen te stellen en meerdere gesprekken te houden. Ook als je last hebt van een bepaalde verslaving, kan het inschakelen van een Gz-psycholoog je helpen. Je wilt namelijk af van de verslaving die slecht is voor je gezondheid. 

Psycholoog vinden

Zoek je naar een psycholoog GZ, dan moet je op bepaalde zaken goed opletten. Ten eerste is het van belang dat je kijkt naar de titel van de psycholoog. Kijk of het een normale psycholoog is of een psycholoog met een speciale titel. Deze moeten ook ingeschreven staan bij het BIG-register en hier kun je het ook controleren. Op het internet heb je verschillende klinieken, waar je een psycholoog kunt vinden. Echter, is het vaak voordeliger om juist te zoeken naar een zelfstandige psycholoog. De kosten van een psycholoog zijn vaak verschillend en als je deze zeker wilt weten, moet je hiervoor een offerte aanvragen.