Alles over zonnepanelen en batterij zonnepanelen

We zijn steeds meer bezig met het opwekken van groene energie. Het is zowel beter voor de aarde als voor je portemonnee om zelf groene stroom op te wekken. Daarom gaan steeds meer mensen over op zonnepanelen. Maar wat zijn nou eigenlijk concreet de voordelen van zonnepanelen? En hoe werken batterij zonnepanelen? De antwoorden vind je in deze blog! 

Waarom zonnepanelen? 

Waarom zou je eigenlijk batterij zonnepanelen laten leggen? Nou, het allergrootste voordeel is dat zon een eeuwige energiebron is. De zon heeft geen limiet en we hebben er altijd toegang tot. Dit noemen we ook wel een groene en duurzame energiebron. Zonnepanelen produceren zelf stroom door deze duurzame bron op te vangen en daardoor draag je bij aan een duurzamere wereld. Zowel licht als warmte worden door de zonnepanelen omgezet naar elektriciteit. Het werkt als volgt: Het paneel bestaat uit zonnecellen die bestaan uit twee lagen silicium. Wanneer de zon vervolgens op het paneel schijnt dan ontstaan er dus twee lagen elektriciteit. Deze elektriciteit wordt met een omvormer naar de meterkast gebracht waardoor je de elektriciteit ook echt kunt gebruiken. Doordat je zelf deze elektriciteit opwekt hoef je dus veel minder te betalen voor je energierekening. Je hebt in een paar jaar tijd dus de zonnepanelen terugverdiend en dan kan je winst maken! 

Kunnen zonnepanelen op mijn dak? 

Je vraagt je nu misschien af; kunnen batterij zonnepanelen op mijn dak? Over het algemeen zijn de meeste daken in Nederland geschikt voor zonnepanelen. Natuurlijk zijn er een aantal basisregels waaraan het dak moet voldoen, zoals dat het dak sterk genoeg moet zijn. Daken in Nederland zijn meestal sterk genoeg om een mens te kunnen dragen en als dat het geval is dan is het dak ook sterk genoeg voor een zonnepaneel. Ze kunnen daarnaast op zowel schuine als platte daken worden geïnstalleerd. Wel is het een goed idee om van tevoren te bekijken aan welke kant van het dak de zon het meeste schijnt. Het is namelijk zonde om zonnepanelen te installeren aan de kant die altijd in de schaduw zit! De bedrijven van de zonnepanelen hebben hier gelukkig meer dan genoeg verstand van en kunnen je goede adviezen geven hierover. Ook over de verschillende soorten zonnepanelen kunnen ze je adviseren. Je hebt bijvoorbeeld zwarte zonnepanelen en blauwe zonnepanelen die elk nét iets anders werken. 

Batterij zonnepanelen 

We hebben het zojuist al snel even over verschillende soorten zonnepanelen gehad. Om daar op voort te bouwen vertellen we je graag meer over batterij zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn ontzettend handig wanneer je ook energie van de zon wilt wanneer het weer donkerder is buiten. Ze werken als volgt; de accu slaat zonnestroom op en wordt dus als het ware opgeladen. Vervolgens wordt er bij gebruik van stroom steeds wat stroom uit deze accu, en dus batterij, gehaald waardoor hij langzaam leeg raakt. Doordat de stroom dus opgeslagen is kun je ook in donkere maanden nog plezier hebben van zonnestroom! Deze batterij zonnepanelen worden steeds populairder onder huishoudens en zijn daarom zeker het bekijken waard!