7 Voordelen van VoIP voor kleine bedrijven

Voice over Internet Protocol (VoIP) heeft voor veel bedrijven geleidelijk de traditionele telecom vervangen. VoIP voor kleine bedrijven is nu uitgegroeid tot een essentiële technologie.

Met de opkomst van hybride en remote werken zijn VoIP-systemen steeds populairder geworden. Er is nu een breed scala aan opties op de markt die geschikt zijn voor verschillende toepassingen en bedrijfsgroottes.

Als je een verouderd telecomsysteem blijft gebruiken of op zoek bent naar een nieuwe manier om in je bedrijf samen te werken, kan VoIP voor kleine bedrijven een waardevolle investering zijn.

Om je te helpen op de hoogte te blijven van de nieuwste VoIP-technologie, schetst dit artikel de belangrijkste voordelen van VoIP zakelijk.

Wat is VoIP voor kleine bedrijven?

VoIP is een communicatietechnologie waarmee gebruikers via een internetverbinding telefoongesprekken kunnen voeren en ontvangen.

Eenvoudig gezegd werkt het door geluid om te zetten in digitale informatiepakketten, zodat het via internet-breedband kan worden verzonden. Met VoIP zijn gesprekken overal mogelijk als er internet beschikbaar is.

Na de opkomst van werken op afstand en hybride werken zullen de meeste mensen wel bekend zijn met systemen als Microsoft Teams die spraak- en videogesprekken over het internet mogelijk maken – Teams is slechts een van de vele softwaretoepassingen die als VoIP oplossing kunnen worden gecategoriseerd. 

Als zodanig is VoIP de laatste jaren een veelgebruikte technologie geworden, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven in Nederland. Dit heeft ertoe geleid dat veel bedrijven hun traditionele telecomsystemen, zoals PBX (private branch exchange) en huurlijnen, hebben vervangen.

Toepassingen van VoIP voor kleine bedrijven

Bij de toepassing van VoIP voor kleine bedrijven zijn er twee verschillende methoden die worden gebruikt.

Ten eerste wordt VoIP-technologie gebruikt als instrument voor interne bedrijfscommunicatie. Werknemers over de hele wereld kunnen onmiddellijk contact met elkaar opnemen via spraak of video, wat vergaderingen gemakkelijker maakt voor internationale organisaties of teams die tussen huis en kantoor werken.

Ten tweede is een VoIP-telefoonsysteem nu de voorkeursmethode voor uitgaande communicatie voor telemarketingagenten. Integratie met andere software zoals CRM-systemen maakt het ook gemakkelijk om externe telecom van klanten en cliënten te koppelen aan managementfuncties.

Klantcommunicatie kan gedurende de hele pijplijn worden gevolgd en vervolggesprekken of e-mails kunnen gemakkelijk worden gemaakt.

In wezen vervult VoIP voor kleine bedrijven dezelfde functie als traditionele telecommunicatie, door mensen in staat te stellen telefonisch contact op te nemen met zowel klanten als teamgenoten.

Het belangrijkste verschil is dat VoIP communicatie via het internet op veel gebieden betrouwbaarder is dan telefoonsignalen. Bovendien maakt bellen via VoIP-software meer transparantie, toezicht en analyse/rapportage mogelijk.

In de moderne werkomgeving bieden de toepassingen van VoIP bedrijfstelefonie voor kleine bedrijven meer flexibiliteit en innovatie dan de relatief beperkte toepassingen van traditionele telecom.