Omgaan met incontinentie

Incontinentie is een aandoening die je vroeg of laat kunt krijgen. Dit is vervelend en zo kun je in veel gevallen je ontlasting niet in bedwang houden. Je hebt namelijk geen controle meer over je darmen en het is van belang dat je hiermee leert omgaan. Bij incontinentie moet je goed oppassen en is het risico op een blaasontsteking een stuk hoger. Dit wil je natuurlijk niet krijgen en hier kun je gelukkig wat tegen doen. Waar moet je op letten als je last hebt van incontinentie? In dit artikel gaan we het daar meer over hebben. Veel leesplezier toegewenst!

Incontinentie, drink genoeg!

Zoals eerder gezegd is bij incontinentie een groter risico op een blaasontsteking. Een blaasontsteking is vervelend en kan zorgen voor veel pijn. Om dit te voorkomen, is het van belang dat je veel blijft drinken. Veel mensen die last hebben van urineverlies drinken een stuk minder, zodat ze minder verliezen. Echter, is dit slecht voor je blaas en ontstaan hierdoor juist een blaasontsteking. Dat komt doordat er bacteriën in je blaas groeien en komt dit doordat het urine te dik is. Door juist veel te drinken kun je je urine verdunnen en voorkomt dat bacteriën in je blaas. Wel moet je goed opletten op wat je drinkt en is cafeïne een stof die snel irritatie geeft aan de blaas. Hetzelfde geldt voor sinaasappelsap en kan het zelfs urinestoornissen stimuleren. Je kunt het wel drinken, maar zorg er voor dat je het niet in grote hoeveelheden drinkt.

Eet gezond

Gezond eten staat gelijk aan een gezond leven, maar bij incontinentie is dit nog belangrijker. Zo is het van belang dat je genoeg vezels binnenkrijgt, deze zijn van belang zodat je spijsvertering zo goed mogelijk blijft functioneren. Dit kan verstoppingen voorkomen en is dit weer goed voor de status van je bekkenbodem. Daarnaast moet je goed op je gewicht letten en kan overgewicht zorgen voor meer druk op de bekkenbodem. Indirect zorg je er met overgewicht voor dat je meer last krijgt van incontinentie. Zodra je overgewicht hebt en afvalt, kun je al snel merken dat je minder last krijgt van incontinentie.

Maak de huid goed schoon

Als je urine verliest kan het handig zijn om incontinentiemateriaal te gebruiken. Urine kan namelijk schadelijk zijn als het in aanraking komt met je huid, dit komt doordat het geconcentreerd is. Het is van belang dat je altijd goede verzorgingsproducten gebruikt en je huid goed schoonmaakt en verzorgt. Gebruik je veel incontinentiemateriaal? Zorg ervoor dat je deze goed schoon maakt en dit regelmatig controleert.

Ook zijn er bepaalde oefeningen die je kunt doen, waarmee je de bekkenbodemspieren kunt trainen. Op deze manier worden de spieren sterker rondom je bekkenbodem en kun je deze makkelijker sturen. Doordat je de bekkenbodemspieren beter kunt sturen, kun je urineverlies makkelijker verminderen. Het is van belang dat je dit regelmatig traint, zo kun je iedere dag paar oefeningen hiervoor uitvoeren. Heb je moeite met de uitvoering van de oefeningen? Schakel een fysiotherapeut in, die het voor kan doen of kan helpen.